
De laatste paar maanden heb ik vier films gezien, o.a. in filmtheater
deFabriek in Zaandam en het prachtige filmhuis
Lux in Nijmegen toen ik daar een vriendin bezocht. In Nijmegen zag ik
Volver, een surrealistisch en komisch drama van Pedro Almodóvar over drie generaties vrouwen, waaronder een geest. Het grote nadeel was eigenlijk alleen de hoofdrolspeelster Penelope Cruz; zo'n 13 in een dozijnmevrouw met grote mond en tieten die er altijd piekfijn uitziet, ook gebeuren er de vreselijkste dingen. Nee dan de andere actrices, zo uit het Spaanse leven gegrepen; mooie uitdrukkingen op het gelaat, geen perfecte vormen maar geweldige uitstraling. Het verhaal was echter zo verrassend en mooi dat ik die dissonante Cruz zo kon vergeten. Wil je een avondje gezellig uit met vriendinnen: ga eerst deze film zien en er daarna met een wijntje verder over praten.

In
deFabriek zag ik op 2e kerstdag de Nederlandse
Ober van Alex van Warmerdam. Het verhaal gaat, inderdaad, over een ober die zo'n treurig leven lijdt dat hij zich gaat beklagen bij de schrijver van de film. Veel hilarische scènes, ja eigenlijk een opeenstapeling van korte soms ver gezochte sketches, alsof je naar bijvoorbeeld Jiskefet zit te kijken. Ook filmisch mooie momenten als er in een bus naar een feestzaal wordt gereden: door het duinlandschap bij de hoogovens in het door mij zo geliefde Wijk aan Zee. Van Warmerdam komt zelf uit IJmuiden, dus hij weet als geen ander hoe troosteloos mooi die omgeving kan zijn. Voor een speelfilm te veel van het goede, als televisieserie zou ik het meer kans geven.
Begin januari, in het kader van mijn filmclubje (waar waren jullie, dames?!!!) zag ik de draak van een film
Babel, mijns inziens volkomen onterecht de hemel ingeprezen door de heren en dames crititci. Een 2,5 uur durend langdradig en stroperig drieluik met veel moraal en aandacht voor de misstanden in de wereld en die in de USA in het bijzonder. Ik kwam er totaal gedeprimeerd uit en wilde maar een ding; lekker naar huis. Heb besloten dat ik helemaal geen zin meer heb in zwaar maatschappelijke drama's. Documentaires kijk ik genoeg op de verrekijk. Luchtiger was de laatste
Woody Allen. Een heerlijke feelgood movie die zich afspeelt in upperclass Engeland, met Woody Allen als goochelaar.
Scoop.
Aan een beginnend journaliste Scarlett Johansson verschijnt, als zij op het podium bij Allen in een verdwijnkast zit, de geest van een overleden topjournalist (de heerlijke Ian McShane) met een geweldige scoop over een seriemoordenaar.
Samen met een eerst nog tegensputterende Allen gaat ze op onderzoek uit en de geest verschijnt gelukkig nog vele malen met nuttige tips die naar de clue moeten leiden. Het kan natuurlijk allemaal niet, maar het is een leuk, spannend en luchtig verhaal, gelardeerd met de bekende Allen-humor. Tussendoor geniet je van de prachtige English Garden waar de diverse feestjes in enorme kastelen plaatsvinden. Een aanrader!